De mythe rondom Club 27

Wie heeft Amy binnengelaten?

Joris Belgers –Ik was laatst uitgenodigd voor een huisfeestje. Het was best een leuk feestje, het was namelijk een themafeestje. De beste jongen vierde samen met zijn huisgenoot hun zevenentwintigste verjaardag. Het thema was dan ook Club 27: het illustere gezelschap rocksterren dat nooit ouder is geworden dan 27. Op het feestje liep een soort kruising tussen Jimi Hendrix en jim Morrison rond, twee verlepte Janis Joplins, een Kurt Cobain en drie Amy Winehouses, compleet met tattoos, suikerspin en uitgelopen make-up. Het werd een bonte avond.

Op het feestje onbrak Robert Johnson, door wie de befaamde club in 1938 werd opgericht. Deze bluesgitarist kwam onder verdachte omstandigheden om het leven. De muzikale erfenis van de bluesgitarist uit de Mississippidelta bestaat uit 29 liedjes, die van grote invloed zijn geweest op latere blueshelden als Clapton en BB King. Aan de grondlegger van de legendarische club van dode muzikanten kleeft een faustiaanse mythe: op een stormachtige nacht zou de jonge gitarist, wie het maar niet lukte zijn weltschmerz onder muzikale woorden te brengen een deal hebben gesloten met de duivel: pardoes had Johnson de beschikking over fenomenale gitaarkunsten en een bluesstem die door merg en been wist te dringen. Hij stierf op zijn 27ste – dat dan weer wel – wat de basis legde voor deze zogenoemde crossroadsmythe, onder andere nog verfilmd met Steve Vai als gitaarspelende satan. Overigens niet te verwarren met dat vehikel rondom Britney Spears.

Het volgende lid was de veel te vroeg overleden oprichter van de Rolling Stones, Brian Jones. Niet zo charismatisch als Mick Jagger en Keith Richards liet de gitarist zich in een hoekje drukken door het populaire duo en nam zijn toevlucht tot de fles. In 1969 stapte hij uit de Stones, en verdronk een maand later in zijn eigen zwembad. Dertig jaar later wordt Mick Jagger nog steeds in interviews gevraagd of hij schuldig voelde over de dood van zijn oude gitarist – wat steevast met het ophalen van de schouders wordt beantwoord. Op de begrafenis van Jones kwamen slechts twee van de andere Stones opdagen – Jagger wilde een reis door Australië niet onderbreken en Keith Richards was te druk bezig met opnames van een nieuw album.

Binnen twee jaar zouden nog drie wereldsterren  het voorbeeld van Brian Jones volgen en de bezetting van Club 27 komen versterkten. Op 18 september 1970 komt Jimi Hendrix te overlijden. Eén van ’s wereld beste gitaristen ooit overleed aan de gevolgen van slaappillen (negen) en het drinken van een fles wijn. Hij raakte in coma, en stikte daarbij in zijn eigen braaksel. Janis Joplin overleed twee weken later, op 4 oktober, vlak na het opnemen van één van haar bekendste liedjes – Mercedes Benz. Oorzaak: een overdosis heroïne. Jim Morrison trof eenzelfde lot, anderhalf jaar later in Parijs. The Doors werden vanaf 1967 wereldberoemd, iets waarmee de toch al exhibitionistisch en hedonistisch aangelegde Morrison maar moeilijk kon leven. Drank, veel drugs: The End vond hij in een badkuip in Parijs.

Dan is er natuurlijk nog Kurt Cobain. Muzikaal gezien misschien de minst ingenieuze van het stel, maar wel één van de meest illustere. De manier waarom hij popmelodiën met gruizige punk vermengde sloeg aan, zo erg dat het hem zelf nogal verraste. Ook hij zat aan de heroïne, maar dit was omdat hij niet kon leven met zijn maagzweer. Natuurlijk maakte alle stress die het zijn van een wereldster met zich meebrengt het er ook niet makkelijker op. Hij haatte de mainstream, maar werd binnen drie maanden na het verschijnen van Nevermind in september 1991 zelf hét toonaangevende rolmodel voor miljoenen kids. Drie jaar later zette hij een dubbelloops jachtgeweer tegen zijn gehemelte en haalde de trekker over. Zijn lichaam werd twee dagen later gevonden.De verslagenheid was enorm. Wereldwijd rouwden jongeren, gehuld in AllStars en gescheurde spijkerbroeken met afgeragde gitaren rondom kaarsen en foto’s van de blonde rockgod.

En Amy? Past Amy in dit gezelschap? Dat moet nog blijken, maar er valt wat voor te zeggen dat haar muzikale erfenis nog niet eens in de buurt komt bij die van Robert, Brian, Kurt, Janis, Jim of Jimi. Wel heeft ze flink haar best gedaan om voorgenoemden voorbij te streven in drinken, snuiven en opvallend gedrag – wat dat betreft past ze er zeker bij.

En dan ook nog die verdachte omstandigheden, wat toch ook wel een beetje een vereiste is voor het lidmaatschap. Want dat uit de autopsie bleek dat Winehouse géén drugs had gebruikt voor haar overlijden –  dat is toch wel verdomde verdacht.

2 gedachten over “De mythe rondom Club 27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s