Culturele tip van de maand

Amsterdam Ferry Festival
Door Maryse Dekker

Dit jaar organiseert het Amsterdam Ferry Festival het kunstproject “Morning Ritual” van 12 mei t/m 22 mei. De participerende kunstenaars: Koos Buster, Jeannette Slütter, Martín La Roche en Carina Ellemers

De automatische piloot

Hoe begin jij je ochtend? Moet jij ook altijd twee kopjes koffie nemen en trek jij je sokken ook als eerste aan? Zijn deze ingesleten gedragspatronen herkenbaar, of heb je andere “ochtendrituelen”? Voor vele mensen begint de ochtend hetzelfde. Dat is niet gek, wij mensen zijn namelijk gewoontedieren. Gewoontes zijn makkelijk, fijn en comfortabel. Maar ze kunnen ook beangstigend of afsluitend werken. Je leeft dan in een bepaalde bubbel, waar je niet uit lijkt te kunnen breken. Zeker reizen, het verplaatsen naar je werk of studie, speelt hier een grote rol in. Elke dag opnieuw, op dezelfde manier. Ook de pont rit over het IJ is een onderdeel in het routine van veel mensen, die vaak in hun eigen bubbel leven.

Daarom organiseert het Amsterdam Ferry Festival – een stichting die op een laagdrempelige manier kunst naar de reizigers op de veerpont brengt – het kunstproject “Morning Ritual”. Op de pont staan mensen gezamenlijk stil op het water en voor een paar minuten deel je samen een moment. Dit gedeelde moment is toch heel afzonderlijk. De vier kunstenaars die deel uit maken van het festival willen dit doorbreken: op een makkelijke, toegankelijke manier willen ze reizigers confronteren, verwonderen en verbinden d.m.v. hun kunst. Fotografie, poëzie, performance, keramiek en installatie, zullen hierbij allemaal worden ingezet.

Van musea naar het openbaar

Kunst op de pont?  Dat is misschien wel de laatste plek waar je kunst zou verwachten. Bewegend en op het water is precies het tegenovergestelde van een “traditioneel” museum. Die staat met (gesloten) muren vast op de grond. Maar het is niet alleen de ruimte die anders is, ook het publiek verschilt. Alhoewel musea hard bezig zijn om een breder, inclusief publiek te bereiken, is de gemiddelde bezoeker nog steeds wit en “elitair”. Dit is dus helaas nog steeds een beperkt deel van de samenleving. Waarom brengen we de kunst niet naar de mensen toe? Dat vroeg het AFF zich af, toen het in 2018 werd gesticht. 

Vier kunstenaars, vier ponten

Ook voor de vier kunstenaars is dit een unieke manier om kunst naar het publiek te brengen. De ceramic influencer (zoals hij zichzelf noemt) Koos Buster maakt een keramieke Canta, een ode aan Amsterdam Noord en het alledaagse. Koos ziet namelijk schoonheid in alledaagse objecten, waar je normaal zo aan voorbij zou lopen. Met zij wobbly stijl worden de voorwerpen “lekker om naar te kijken”. Ook Jeannette Slütter verwerkt in haar kunstinstallatie en performances objecten die niet zo opvallen: voorwerpen op de pont. Zo zal je opeens iemand met een gigantische grote reddingsboei op de pont zien staan, wat natuurlijk een aandachtstrekker en conversatie-uitlokker is. Hiermee wil ze de reizigers meer met elkaar verbinden en leer je ook nog wat over de veerpont zelf.

Carina Ellemers, geeft ons tevens een lesje over de veerpont en de geschiedenis van het NDSM-werf. Weet jij wat over de historie van de ijsblokjes in ons drankje? Ze neemt ons met haar filmscènes mee naar het ochtendritueel van de ijsdistributeurs in Indonesië, een verdwijnend beroep dat ontstaan is onder koloniale invloeden. 

Last but not least, is Martín La Roche, wie een groot verzamelaar is. Speciaal voor Morning Ritual heeft hij twee duizend eenzame sokken verzameld. Het komt ons allemaal wel eens voor: je verliest een sok en blijft achter met één enkele verloren sok. Martín geeft met zijn grote sok-installatie nieuwe betekenis aan deze sokken, die eigenlijk niets meer waard waren zonder hun wederhelft. Hij toont de essentie van het kunstproject: samen alleen, dan zijn we toch met elkaar verbonden.

Amsterdam Ferry Festival

Op verschillende momenten in het jaar worden de ponten van Amsterdam overgenomen door beeldende kunst, fotografie en performance art.

Morning Ritual 12 mei t/m 22 mei 2022. Samengesteld door curator Inez Piso.

Opstapplaatsen: Centraal Station, NDSM en Buiksloterweg 

Morning Ritual – amsterdamferryfestival
Voor meer informatie en beeldmateriaal kun je contact opnemen met Amsterdam Ferry Festival, info@amsterdamferryfestival.nl of  +31 6 19508292 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s