Schandalen in de Amerikaanse politiek

Larissa Lambooij – De Amerikaanse politiek is vanaf de eerste president in 1789, George Washington, niet vrij geweest van schandalen. Niet voor niets luidt een Amerikaans gezegde: ‘Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely’. Eindeloos somt hier de meest opvallende en memorabele schandalen in de Amerikaanse politiek die tevens voor felle reacties op bijvoorbeeld de radio of televisie hebben geleid. Van ‘kleine’ schandalen die iets te maken hadden met een sigaar tot grote afluisterschandalen.

Laten we bij het begin beginnen. Over George Washington, de eerste president van Amerika, wordt beweerd dat hij een relatie had met een getrouwde vrouw, Sally Fairfax. Macht erotiseert, dat zullen we nog vaker zien.  Een vergelijkbaar ‘schandaal’ was de relatie van Thomas Jefferson, president van 1801-1809, met zijn eigen slavin Sarah ‘Sally’ Hemmings. Jefferson kreeg met haar meerdere kinderen. Het meest recente schandaal als het gaat om Amerikaanse presidenten met een buitenechtelijke relatie was president Bill Clinton’s affaire met Lewinsky in de jaren 1993-2001. Het Lewinsky-schandaal koste Clinton bijna zijn presidentschap. Opvallend is wel dat genoemde presidenten hoog staan in de lijst van meest geliefde presidenten ondanks hun slippertjes.                                             

Een van de schandalen waarnaar het meest verwezen is in films, series en in de media, is Watergate. Iedereen die de film Forrest Gump heeft gezien weet waarover het gaat in de scène waarin Forrest naar de politie belt als hij zaklantaarns ziet schijnen in een gebouw tegenover zijn hotel. De realiteit was iets anders; dit schandaal kwam aan het licht toen twee journalisten, Woodward en Bernstein van The Washington Post, schreven over de inbraken in het Democratic National Committee, gevestigd in het Watergate kantoorgebouw in Washington D.C. op 17 juni, 1972. De pogingen om deze zaak in de doofpot te stoppen zorgde ervoor dat president Nixon de eerste Amerikaanse president was die zich gedwongen voelde vroegtijdig zijn ambt neer te leggen.               

De persoon die een hele aparte categorie verdient als het gaat om controverses is George W. Bush, president van 2001-2009. Zijn schandalen zijn teveel om op te noemen, daarom alleen de hoogtepunten op een rij. Het begon allemaal met de terroristische aanslagen op het WTC in New York op 11 september 2001. Dat resulteerde in een oorlog in Afghanistan. Later volgde er ook een in Irak, die werd begonnen om de massavernietigingswapens op te sporen die Saddam Hussein zou hebben verborgen maar die, zoals u weet, nooit werden gevonden.  

Het Amerikaanse publiek en de rest van de wereld werd voorgehouden dat Amerika de wereld vrijmaakte van terrorisme en democratie bracht naar deze landen. Dit pakte echter anders uit. Symbool hiervoor stond Abu Ghraib , een gevangenis in Bagdad Irak, waar gevangenen in compromitterende posities werden gefotografeerd door Amerikaanse militairen. Eveneens een groot schandaal was de PR-nachtmerrie die volgde nadat orkaan Katrina verwoestend had huisgehouden in New Orleans. President Bush stelde dat niemand had kunnen verwachten dat de dijken zouden doorbreken, terwijl hij dagen eerder van experts had vernomen dat dit inderdaad kon gebeuren. Het duurde bovendien nog een hele tijd voordat Bush het gebied bezocht, terwijl mensen lagen te creperen in New Orleans.                     

Obama doet het wat beter in onze lijst, hoewel Amerika ook over hem genoeg te klagen heeft. Zo valt  het hele land over de feesten die bijna twee keer per week worden gegeven in het Witte Huis. Dit zijn geen feestjes waar een verdwaalde ballon wordt opgeblazen en een Cd’tje wordt opgezet om even met de voetjes van de vloer te gaan. Nee, hier wordt echt uitgepakt; My Super Sweet Sixteen van zender MTV stelt hierbij vergeleken niets voor. Zo heeft tieneridool Justin Bieber al meerdere malen opgetreden voor de president en zijn gezelschap. Tijdens deze feesten wordt er gedineerd aan enorme tafels en gasten krijgen alleen het beste van het beste. Tijdens Black History Month was een kamer van het Witte Huis omgetoverd tot een echt blues club waar Mick Jagger zijn moves liet zien en Obama zelf een stukje meezong met blueslegende  BB King.  En dan is er nog altijd de vraag of Obama wel een echte Amerikaan is. Grote groepen Amerikanen geloven niet dat hij in Hawaï is geboren; de zogenaamde “Birthers”. En dan is er ook nog Obamacare, waarin wordt gesteld dat elke vrouw recht heeft op gratis anticonceptie. Maar de Amerikanen, vooral rechts Amerika en de kerk zijn hier niet blij mee. Zij zien liever tieners zwanger worden dan de pil te vergoeden. De “pray and pull” methode krijgt hierdoor een hele andere betekenis.                        

 Het laatste Amerikaanse schandaal kwam niet van een president maar van  één van Amerika’s bekendste radiopresentatoren, Rush Limbaugh, die verkondigde dat vrouwen die anticonceptie gebruiken sletten zijn die betaald worden door de Amerikaanse belastingbetaler om seks te hebben. Het enige wat ze moesten doen volgens Limbaugh, als de Amerikaanse belastingbetaler er en dan toch voor betaalde, was de ‘daad’ opnemen en posten op het internet, dan kon heel Amerika meegenieten. Nu weten we ook wat Limbaugh doet in zijn vrije tijd…

 De lijst is absoluut niet compleet, er zijn teveel schandalen in de Amerikaanse geschiedenis om op te noemen, maar dat maakt de Amerikaanse politiek wel extra spannend. Eindeloos kijkt uit naar het volgende schandaal.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s