Santorum nieuwe Republikeinse President…

 …of one banana short of a fruit salad?

Larissa Lambooij – Rick Santorum is één van de mogelijke Republikeinse presidentskandidaten bij de Amerikaanse presidentsverkiezing en you either love or hate him. Menigeen heeft hij al in zijn campagne beledigd en velen staan nog op de rol. Wie is deze man en waar komen zijn radicale ideeën eigenlijk vandaan? Een zoektocht naar de invloed van Rick Santorum.

De Amerikaanse primaries staan bol van controverses. Eigenlijk is dit in de Amerikaanse geschiedenis nooit anders geweest. Mannen met macht hebben vaak lijken in de kast. Dat die lijken er zijn weet iedereen, maar hoeveel, dat is vaak de vraag die iedereen bezighoudt. We weten allemaal dat politiek een vuil spelletje is en de beste acteurs zijn te vinden op het politieke toneel. Menig politicus zou een Oscar voor zijn acteerprestaties kunnen verdienen. Degene die in ieder geval een prijs verdient voor het uiten van de meest vreemde en rare overtuigingen is Rick Santorum. Mensen blijven ondanks die schijnvertoning, vertrouwen houden in dit soort mensen, ondanks dat men weet dat veel van hen corrupt zijn en achterkamertjespolitiek niet schuwen. Waarom geloven we dan nog steeds dat één man het verschil kan maken? Het verkopen van vertrouwen aan de kiezer is datgene wat het verschil maakt. Dit kan een kandidaat maken of breken. Zit er wel waarheid in de politiek, of is alles gespeeld en zal de Oscar inderdaad gaan naar de beste acteur, in dit geval Rick Santorum?

Rick Santorum heeft een ongelooflijke start gemaakt en de race naar het Witte Huis of liever gezegd, Crazy Town is nog maar net begonnen. Santorum noemt zichzelf dé conservatief die Amerika gaat redden van de ondergang. Ondanks dat Santorum meer groepen (waaronder heel Nederland) heeft beledigd dan onze eigen Geert Wilders, blijft hij stijgen in de peilingen.  De groep die het het meest moet ontgelden, zijn de homoseksuelen. Zelf is deze oud-senator van Pennsylvania een zeer gelovige katholiek en vader van zeven kinderen. Zijn geloofsovertuigingen zijn dan ook orthodox te noemen. Zo zegt hij dat hij geen problemen heeft met homoseksuelen als ze maar geen seks met elkaar hebben. Als ze dat wel hebben, staat dit op dezelfde lijn als incest, bigamie, pedofilie en seks met dieren. Zo wil hij bijvoorbeeld de ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ regeling, die homoseksuelen aanspoorde niet voor hun geaardheid uit te komen in het leger, weer invoeren. President Obama had deze juist afgeschaft om een dialoog te starten en ervoor te zorgen dat homoseksuelen op dezelfde lijn kwamen te staan als heteroseksuelen.

Hier moet Santorum niks van hebben. Hij gaat hierin zelfs zover dat hij ervoor wil zorgen dat mensen geen voorbehoedsmiddelen meer gebruiken omdat hij wil dat een man en vrouw alleen seks hebben om zich voort te planten en in geen enkel geval voor “recreatie”. Misschien zou Santorum zelfs eens moeten worden ‘gerecreëerd’. Santorum is ook tegen abortus, waarbij hij er niet voor schuwt om zijn eigen dochter, geboren met een ernstige gezondheidsafwijking, als voorbeeld te gebruiken. Als het gaat om buitenlandse politiek is hij ook van de harde lijn; het liefst zou hij zien dat Iran morgen in de as ligt. 

 Voordat de Amerikaanse verkiezingen begonnen werd gedacht dat Santorum geen enkele kans zou maken. Hij zou te conservatief zijn, ideeën hebben die het merendeel van de Republikeinen niet delen. Maar nu blijkt dat deze man echt een gooi naar het presidentschap kan gaan doen. Of hij zal winnen, dat is een ander verhaal. Vanaf het begin van de verkiezingen werd gedacht dat het debat zou gaan over de Amerikaanse economie, het schuldenplafond en de werkeloosheid, maar Santorum heeft religie weer nadrukkelijk op de voorgrond geplaatst. Vrouwen wil hij het liefst weer terug naar het aanrecht, zoals in de goede jaren vijftig. Geboortebeperking moet met alle macht beperkt worden. Contraceptie is in Santorum’s ogen een dooddoener, dit zou onder andere leiden tot onwenselijk gedrag. De evangelische Republikeinen zijn het hier mee eens, maar het merendeel van de Republikeinse achterban absoluut niet. Deze vrouwonvriendelijke uitspraken zullen hem zeker vrouwelijke kiezers gaan kosten.                                                                                                                   

Santorum wil niet alleen in de presidentscampagne zijn mening aan het Amerikaanse volk verkondigen, hij doet dit ook met zijn boek It Takes a Family: Conservatism and the Common Good. In dit boek propagandeert hij een nogal radicale mening over de feministische golf van de jaren zestig, die ervoor gezorgd zou hebben dat de waarden van het ‘huis’ verloren zijn gegaan. Deze opvattingen hebben er niet voor gezorgd dat hij uit de race voor het presidentschap heeft moeten stappen. Er zijn dus genoeg Amerikanen met dezelfde opvattingen als Santorum. De rechtse conservatieven van de Republikeinse partij zouden wel op hem kunnen gaan stemmen, maar de meer gematigde Republikeinen houden hun hart vast. Als dit de man is die het tegen Obama moet opnemen, is de race denk ik nu al gelopen. Links Amerika zal nooit op Santorum stemmen en de centrum of de midden stemmers in Amerika zullen hier ook voor passen. Als Santorum Mitt Romney, één van de andere Republikeinse presidentskandidaten zou verslaan, bestaat er een grote kans dat door de onvrede van de kiezer de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verloren zal gaan.                       

Santorum maakte zich zeker niet populairder onder die groep toen hij één van de meest geliefde presidenten van de V.S. , John F. Kennedy, aanviel. In een speech uit 1960 stelde Kennedy dat hij geloofde in een Amerika waarin kerk en staat gescheiden zijn. Waar geen geloof boven een ander staat en dat als één geloof wordt aangevallen heel Amerika wordt aangevallen. Santorum stelde, dat toen hij de speech las, hij bijna moest overgeven. Blijkbaar wil Santorum geen scheiding van kerk en staat, en staat zondag heel Amerika in de rij om een hostie in zijn of haar mik geduwd te krijgen. Hilarisch en ook gewoonweg zielig is het als Santorum stelt dat Obama een “snob” is omdat Obama wil dat de jeugd van Amerika goed onderwijs krijgt na de middelbare school. Iedereen die wil dat zijn land op alle mogelijke manieren ontwikkelt zou een lintje moeten krijgen. En een groep die zich verder ontwikkelt, of het op een Ivy League universiteit, een Community College of op een technische opleiding is, dat maakt niet uit. Onderwijs in welke vorm dan ook maakt een land rijker en beter.

Ook op ons eigen land heeft Santorum de aanval geopend door te verkondigen dat ouderen hun leven hier niet zeker zijn. Bejaarden moeten het ergste vrezen, omdat dokters met een hele grote spuit naast hun ziekenhuisbed kunnen staan om ze naar de andere kant te helpen. Kijk op YouTube  naar het filmpje van Rick Santorum en  als Nederlandse kijker schrik je je dood. Santorum stelt dat ouderen in Nederland een armbandje dragen waarop staat “Do Not Euthanize Me”. Artsen in Nederland, zo stelt Santorum, vermoorden zieke ouderen omdat Nederland vanwege bezuinigingen niet meer voor hen kan zorgen. Per jaar sterft tien procent van de mensen aan onvrijwillige euthanasie, stelt hij. Daarom gaan ouderen niet naar het ziekenhui, maar wijken uit naar buurlanden, waar doktoren hen niet in hun slaap zullen vermoorden. Pure leugens, die worden verkondigd in de race naar het Witte Huis. Gelukkig zal Santorum nooit winnen, mocht het tot een tweestrijd komen tussen hem en president Obama – tenzij de helft van de Amerikaanse bevolking zijn hersens verliest in het stemhokje. Oordeel zelf: wordt Santorum nieuwe Republikeinse president of one banana short of a fruit salad?  Uw Eindeloosredacteur weet het wel..                                                  

 
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s