New Year’s Eve

New Year’s Eve: Een nieuwe feelgood-film voor de feestdagen

Nathalie Maciesza – Zoenen, zeuren en zwijmelen: de drie voornaamste ingrediënten voor een geslaagde romantische feelgood-movie. Het uiteindelijke resultaat wordt verorberd door hordes romantische / wanhopige / hoopvolle / verliefde (omcirkel wat voor jou zelf van toepassing is) vrouwen. En mannen kunnen een goede beurt maken door de film uit te zitten zonder in slaap te vallen, of beter nog: zonder commentaar te leveren.

Nu we het toch over romantiek hebben – de rozen/wijn/massageolie variant, niet die van Rousseau – wat is er romantischer dan de decemberfeestdagen? Niets, uiteraard. Je vriendje uitpakken met Sinterklaas, je geliefde kussen onder de maretak en champagne delen met een aantrekkelijke vreemde tijdens Oud en Nieuw blijven altijd spannend en gezellig. De filmwereld begrijpt dit natuurlijk ook en de laatste jaren hebben we zowel een prachtige romantische comedy van eigen bodem zien verschijnen als een Britse lovestory in mozaïekvorm kunnen zien. Natuurlijk heb ik het over Alles is Liefde (Joram Lürsen, 2007) en Love Actually (Richard Curtis, 2003).

Alles is Liefde speelt zich af rond Sinterklaas. Het traditionele Hollandse feest is niet alleen het decor voor pepernoten, taai-taai en een oude man op een witte knol met zich mee, maar ook voor Carice van Houten verkleed als cadeautje. Dan weet je al dat het goed zit, vooral als ze wordt bijgestaan door leuke acteurs als Wendy van Dijk, Thomas Acda en Anneke Blok (beter bekend als de stem van de HEMA-reclames). De tagline ‘Liefde is net als Sinterklaas. Je moet erin geloven, anders wordt het niets’ garandeert dat je als zwijmelende jonge vrouw geen enkele cynicus in de zaal zult aantreffen, wat een prettige bijkomstigheid is als je je in alle rust wilt verlustigen aan de blote torso van Jeroen Spitzenberger.

In Love Actually volgen we de levens van een aantal mensen in de week voorafgaand aan Kerstavond. Een bruiloft, een begrafenis, een Brit die seks zoekt in Amerika, een Amerikaanse die liefde zoekt in Engeland: alle in potentie romantische situaties zijn uit de kast getrokken voor deze moderne kerstfilm. Dit is met recht een geslaagde poging om de Britse ‘stiff upper lip’-mentaliteit te chargeren. De premier, gespeeld door Hugh Grant, danst als Tom Cruise in Risky Business door zijn woning, Alan Rickman denkt over een buitenechtelijke affaire met zijn secretaresse en alle multiculturele stelletjes zorgen net voor dat vleugje politieke correctheid dat filmmakers een goed gevoel geeft over zichzelf.

Zowel Alles is Liefde als Love Actually zijn mozaïekvertellingen, waarbij een grote hoeveelheid personages wordt geïntroduceerd en verhaallijnen door elkaar heen lopen, maar deze desondanks hun individuele kracht niet verliezen. Ik koester de hoop voor eenzelfde resultaat voor New Year’s Eve. De hoofdrollen in deze nieuwe romcom worden gespeeld door onder andere Katherine Heigl, Robert DeNiro, Ashton Kutcher, Zac Efron, Jessica Biel, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer en Hilary Swank. Zo’n cast zorgt hoe dan ook voor een feest der herkenning en geslaagde acteerprestaties, maar een goede film garandeert het nog niet. De regisseur doet dat echter wel. Garry Marshall is bekend van films als Pretty Woman, Runaway Bride, The Princess Diaries en Valentine’s Day en kan dus met recht een meester van de romantiek genoemd worden. Pretty Woman is tot op de dag van vandaag een van de meest romantische films ooit gemaakt, een ware klassieker, en met Valentine’s Day heeft Marshall laten zien dat hij het maken van een mozaïekfilm in ieder geval onder de knie heeft. Of je nu groot liefhebber bent van romantische films of gewoon graag naar Jessica Biel kijkt:  New Year’s Eve verschijnt in de bioscoop op het goede moment en draait enkel en alleen om een thema dat tijdloos is en iedereen aanspreekt: liefde. Als dat geen goed kerstcadeautje is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s