Messalina: een keizerlijke nymfomane

Maaike Schuijt – Augustus zou zich omdraaien in zijn graf als hij had geweten wat zijn verre familielid en de vrouw van zijn kleinzoon Claudius allemaal had uitgespookt. Romes bekendste nymfomane uit de keizertijd, Valeria Messalina, had op z’n zachtst gezegd weinig op met monogamie en huwelijkse trouw. Getrouwd op haar vijftiende en dood op haar tweeëntwintigste: haar sensationele maar tragische leven, doorspekt met roddels, spreekt nog steeds velen aan.

Ze trouwde erg jong met de manke, stotterende en veel oudere Claudius, die toen nog geen keizer was. Vermoedelijk was dit niet omdat ze hem zo verschrikkelijk aantrekkelijk vond – daar was ze dan alleen in geweest. Zelfs Claudius’ moeder Antonia walgde zo van haar zoon dat ze hem liever niet zag. Het feit dat Claudius tot de keizerlijke familie behoorde moet echter toch een zekere aantrekkingskracht hebben gehad op de ambitieuze Messalina. 

Als Claudius tot ieders verbazing tot keizer wordt uitgeroepen, ontpopt Messalina zich dan ook niet tot de voorbeeldige keizerin die ze moeten zijn. Dat had niemand ook echt verwacht. In plaats daarvan zien we een jaloerse, seksverslaafde intrigante die de invloed die ze heeft op haar goedgelovige man vooral gebruikt voor haar eigen pleziertjes. Dankzij zijn naïviteit kon Messalina flink huishouden. Seksfeestjes, een eigen bordeel in het keizerlijk paleis, de executies van mannen die niet met de altijd op seks beluste Messalina naar bed wilden of van vrouwen die op haar man zouden azen: alles kreeg ze voor elkaar zonder dat haar man er echt van wist. Er werd zelfs gezegd dat ze zich ’s nachts verkleedde als prostituee om aan haar nimmer afnemende libido gehoor te geven.

Exemplarisch is het feit dat zelfs de geliefde van haar eigen moeder niet veilig was. Diens nieuwe man, Appius Silanus, had geweigerd met de keizerin naar bed te gaan. Woest en vernederd, bedacht ze een list om ook hem te straffen voor wat hij haar had aangedaan. Samen met een medeplichtige, de vrijgelatene Narcissus, bedacht ze een plan. Ze vertelden de keizer dat ze een droom hadden gehad waarin Silanus een aanslag zou plegen op de keizer. Die zag zichzelf toen genoodzaakt zijn vriend te laten executeren. Ook berucht is de wedstrijd die ze gehouden zou hebben met de beroemde Romeinse prostituee Scylla. Degene die de meeste mannen kon bevredigen, zou winnen. Het zegt genoeg dat Messalina won met vierentwintig partners en dat ze zelfs nadat Scylla had opgegeven vrolijk doorging tot de ochtend aanbrak.

Deze situatie kon uiteraard niet eeuwig voortduren. Na de uitspattingen van keizer Caligula verlangde het Romeinse volk naar een waardige keizer, die leefde volgens de oude waarden en zeden, en daar hoorde een overspelige nymfomane als echtgenote niet bij. Gelukkig – voor haar echtgenoot althans – gaf Messalina haar omgeving de perfecte gelegenheid om met haar af te rekenen. Denkend dat ze inmiddels alles kon maken, trouwde ze met haar toenmalige geliefde Caius Silius. Het gerucht ging ook dat ze met hem van plan was Claudius van de troon te stoten en de keizerlijke macht te grijpen. Silius en de bruiloftsgasten werden onmiddellijk ter dood gebracht, maar keizer Claudius had meer moeite zijn vrouw te executeren. Ze kreeg daarom de mogelijkheid zelfmoord te plegen, wat haar niet lukte of wat ze niet kon – dat is onduidelijk. Uiteindelijk doodden de wachters haar. Zo stierf ze oneervol – precies zoals ze geleefd had.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s