Historische pleziertjes

Raissa de Vos – De dildo, de vibrator: vrijwel iedereen is bekend met de fallusvormige genotsknotsen. Het speeltje heeft de afgelopen jaren heel wat technische hoogstandjes erbij gekregen. Ook de vorm heeft een transformatie gehad, van konijn tot tarzan, alles is tegenwoordig verkrijgbaar. Maar zijn dildo’s iets wat alleen de laatste tien tot twintig jaar voorkomt in onze oversekste samenleving?

Nee! Sterker nog, de oudste dildo is 30.000 jaar oud. Het stenen geval dat werd gevonden in Duitsland werd destijds gebruikt voor dezelfde redenen als tegenwoordig; namelijk het seksueel bevredigenvan de vrouw of man. Zelfs van de ‘dubbel’ dildo, die aan beide kanten gebruikt kan worden, is een exemplaar gevonden. Ook uit de Griekse tijd zijn dingen overgeleverd. Dat zij niet vies waren van een stevig potje seks is algemeen bekend en ook bij deze escapades kwamen er hulpmiddelen aan te pas, zoals de olisbas. Zo noemden de Grieken een piemel vervaardigd uit hout, met het multifunctionele goedje olijfolie als glijmiddel.

De dildo groeit uiteraard met zijn tijd mee en tijdens de renaissance werden dildo’s gemaakt van leer, ivoor en zelfs goud en zilver. Ook zijn er glazen exemplaren gevonden, die werden gevuld met water of melk zodat men de ejaculatie kon nabootsen. Deze vloeistof kon ook verwarmd worden tot een wat aangenamere temperatuur.

Tot dusver geen shockerende ontdekkingen, tot ik stuitte op het begrip ‘shildo’. Een shildo is een dildo, bestaande uit ingevroren uitwerpselen. Vandaar de naam shildo: shit en dildo. Een persoon vist zijn of haar boodschap uit het toilet en stopt deze in een plastic zak in de vriezer en wacht een aantal uur waarna de shildo gebruikt kan worden. Dit is echter geen perverse, zieke uitvinding van de laatste jaren. In het oude Egypte gebruikte men al kamelenuitwerpselen voor hun dildo’s. Even laten drogen in de zon en een biologisch exemplaar was geboren: zowel economisch als milieuvriendelijk!

De vibrator werd daarentegen pas rond de negentiende eeuw uitgevonden en was destijds een medische uitvinding om vrouwen te genezen van ‘hysteria’. Hysteria was volgens de medische wereld een aandoening aan de baarmoeder die door vaginale massage verholpen zou kunnen worden. Door de massage ontstond een ‘hysterisch spasme’, tegenwoordig beter bekend als orgasme.Het had geen enkele seksuele lading, totdat de vrouwen er schoorvoetend voor uitkwamen dat het toch ook wel erg plezierig voelde. De luxe branche speelde hierop in en de vibrerende vaginale massage behandelingen werden populair in luxueuze resorts.

Enkele jaren later kwamen ook de pocket-size varianten op de markt voor privé pleziertjes. De vibrator stond zelfs in de top 5 van de meest voorkomende elektrische apparaten in een huishouden. Pas toen de porno-industrie er in de jaren zestig mee aan de haal ging, kwam er langzaam een taboe op rond het bezitten van een plastic penis. Ook mannen voelden zich lichtelijk bedreigd door de concurrent – de vibrator heeft immers meer ‘mogelijkheden’ dan de penis. De dildo werd  opgeborgen en het bezit ervan werd bestempeld als gebrek aan zelfbeheersing van nymfomane vrouwen.

Daar hebben we tegenwoordig gelukkig geen last meer van. Door programma’s als Sex and the City werden de vibrators weer uit de lades gehaald, afgestoft en in positie gebracht. De dildo heeft zich naar een comeback gepenetreerd en is weer een waardig onderdeel van ons seksleven!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s