Waarheen leidt de weg, die wij moeten gaan?

Hugo van Doornum

“O, je gaat geschiedenis studeren? Leuk hoor, maar wat wil je er dan mee worden- leraar?”

Het is een vraag die aan veel eerstejaars geschiedenis wordt gesteld. Ook dit jaar zal er weer een nieuwe lichting de studiekeuze moeten verdedigen tegenover vrienden en familie die er het nut niet van inzien. In het beste geval eindig je volgens deze sceptici als respectabel maar zwaar onderbetaald docent, want een succesvolle carrière in het bedrijfsleven lijkt voor een historicus al bij voorbaat uitgesloten. Om de onzekere eerstejaars gerust te stellen, worden er op voorlichtingsbijeenkomsten een hoop kleurige cirkeldiagrammen en ander statistisch bewijs gebruikt waaruit moet blijken dat studenten geschiedenis wél toekomstperspectief hebben, inclusief een prettig salaris. De geloofwaardigheid van statistieken heeft echter de afgelopen weken een fikse deuk opgelopen, dankzij de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel. Eindeloos laat zich dan ook niet meer zomaar overtuigen door diagrammen en geeft hier een kritische analyse van voor- en nadelen van onze studie voor carrièretijgers in spe.

 – Kunt u niet rekenen? Helaas, u zult het ook niet leren.

Geschiedenis is als één van de weinige universitaire studies volledig wiskunde-vrij. Een zegen voor velen, maar een beetje rekenvaardigheid is altijd meegenomen. Want was het nou 109 of 159 miljard? Premier en afgestudeerd historicus Rutte wist het even niet meer. Een pijnlijke fout die bijvoorbeeld zijn bèta-collega Angela Merkel (natuurkundige van huis uit) toch minder snel zou overkomen. Geschiedenis is zonder de verplichte statistiekvakken van bijvoorbeeld psychologie of sociologie erg aantrekkelijk voor de student met zelfverklaarde dyscalculie, ofwel: ‘cijferblindheid’. Afkeur voor wiskunde schept dan ook vaak een band onder geschiedenisstudenten.

Voor een baan in het bedrijfsleven lijkt een studie geschiedenis dan ook niet geschikt. Een rekenfout à la Mark Rutte die maakte, zou bij een beursgenoteerd bedrijf voor heel wat meer problemen hebben gezorgd. Stelt u zich voor dat Steve Jobs meedeelt dat Apple 50 miljoen minder winst maakt dan gedacht. Sorry folks, foutje. Het aandeel Apple zou binnen de kortste keren in bloedrode cijfers onderaan de indexen bungelen. Tenzij men uitzonderlijk veel vertrouwen in het eigen rekenvermogen heeft, doet de geschiedenisstudent er in het algemeen verstandig aan zich verre van (beursgenoteerde) bedrijven te houden.

De a-wiskundige historicus maakt gelukkig bij de overheid of in de politiek nog wel  kans op een goede baan. Bijzonder aanbevolen zijn: 1) de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam, alwaar u zonder enige vorm van begroting een Noord/Zuidlijn mag aanleggen. 2) de PvdA onder Job Cohen, hoe minder cijfers u kunt onthouden, hoe beter. En 3) Het ministerie van Economische Zaken, blijkbaar hoeft u voor dat departement, wonderlijk genoeg, niet te kunnen rekenen, getuige minister Maxime Verhagen die elf (elf!) jaar over zijn studie geschiedenis deed.

– U spreekt en schrijft straks volstrekt archaïsch Nederlands

Neemt u nog beslissingen? Fout! U moet beslissingen maken. En u beantwoordt toch zeker geen vragen met ja? Volstrekt achterhaald! Absoluut is het nieuwe ja. Vinden, schrijven of zeggen? U dient deze termen spoorslags te vervangen door aangeven. Bent u het ergens niet mee eens? U moet verbijsterd zijn, of toch op zijn minst geschokt. En nooit meer iets vreemd vinden: bizar moet het zijn. En denkt u dat u op de bank zit bij het lezen van dit stukje? Niets is minder waar, u chillt namelijk.

De Nederlandse taal verandert in rap tempo en dat is niet per se gunstig voor de geschiedenisstudent.  De studie leert u dan wel niet rekenen, maar schrijven en helder formuleren des te beter. Een bittere noodzaak voor elke historicus, want slecht vertelde of geschreven geschiedenis is doorgaans oersaai en een bedreiging voor het vak. Het gevaar is alleen dat uw correcte taalgebruik door een groot deel van Nederland wordt afgedaan als ‘oubollig’, om zelf maar eens zo’n archaïsche term te gebruiken. Zeker in het bedrijfsleven kan dit voor problemen zorgen, waar managementtaal hoogtij viert. Probeer de baas maar eens te vertellen dat u het probleem heeft opgelost in plaats van opgepakt. Maar ook in de politiek wordt het ‘nieuwe Nederlands’ graag gebruikt. Daar komt u voortaan niet meer met een plan, maar een proefballonnetje.

+ Maar gelukkig: uw blik wordt ruimer én scherper

In de bachelor Geschiedenis probeer je je in te leven in het verleden en een beeld te vormen van hoe het vroeger was. Dit schoolvoorbeeld van een inkoppertje is afkomstig van de UvA site, om aspirant studenten over de schreef te trekken. Erg overtuigend is het natuurlijk niet, want wat gaat dat de student straks opleveren? Het historisch perspectief van waaruit je de wereld leert bezien, maakt je blik ruimer én scherper. Kortom, u leert van alles wat: van cultuur- tot kunstgeschiedenis, over religie en politiek, en van filosofie tot economie. De geschiedenisstudent is een echte all rounder, en dat biedt onverwachte perspectieven op de arbeidsmarkt.  

Droomt u bijvoorbeeld van een cabaretcarrière? Paul van Vliet en Sacha Baron Cohen laten zien dat de historicus ook humor kan hebben. Zoekt u levenslang gezelschap van potige beveiligers? Salmon Rushdie leerde de fijne kneepjes van de geschiedenis in Cambridge. Maar ook in de muziek komt geschiedenis van pas; had u kunnen denken dat zowel Shakira als Chris Martin (Coldplay) vakgenoten zijn? Als dat allemaal niet lukt, overweeg dan eens een loopbaan bij de televisie: wat dacht u van het presenteren van RTL Boulevard (Beau van Erven Doorens) of docu-soaps van de BBC (Louis Theroux)?

Zo ziet u maar, mogelijkheden en kansen te over. Sta voor uw keuze; Eindeloos wenst u veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s