‘Hij gooit nooit iets weg’

 

 

 

Arnon Grunberg

 

 

Archief Arnon Grunberg met passend ceremonieel overgedragen aan UvA

Bob van Toor – Er is weer een stukje Nederlands erfgoed veilig gesteld met de overdracht van zestien verhuisdozen vol papier van Arnon Grunberg aan Bijzondere Collecties. Eindeloos was vanzelfsprekend ter plaatse.

Een twintigtal mensen was op de bijeenkomst in het sjieke café van Bijzondere Collecties af gekomen. Links en rechts werd gespeculeerd of de schrijver, die bijna alle aanwezigen als de rechtmatige opvolger van de Grote Drie beschouwden, ook zou komen, maar een levensgroot portret dat geprojecteerd werd boven het spreekgestoelte verraadde al een beetje dat dit niet zo zou zijn. Ook gespreksleider Hans Renders, hoogleraar boekwetenschap was verhinderd, in zijn plaats leidde Steph Scholten, directeur van Bijzondere Collecties, de bijeenkomst.

Volgens de directeur was zijn instituut ‘trots en dankbaar dat we het archief mogen beheren van de meest toonaangevende schrijver van de afgelopen jaren’. Het archief van Grunberg was bijzonder tussen de collecties van Hooft, Vondel en Multatuli, omdat de eerste nog in leven is. Maar, zei Scholten, ‘we willen voorkomen dat onze collecties zulke lacunes vertonen dat ze aan waarde inboeten. Het is niet zo dat we alle stukken naar ons hol slepen, maar we willen wel representatief zijn’.

Toen was het woord aan Jos Wuijts, fan van het eerste uur en bibliograaf van Grunberg. De zestien verhuisdozen met brieven, omslagontwerpen, maar ook bijvoorbeeld treinkaartjes en sponsorlijsten, zijn afkomstig uit Wuijts’ huis in Oostende. Vanaf hun eerste contact in 1994 heeft Wuijts zich, naar eigen zeggen, over de paperassen ontfermd; ‘natuurlijk met goedkeuring van de meester’. Wuijts ging zich steeds serieuzer op zijn hobby toeleggen, en Grunberg stuurde welwillend al zijn papierwerk, zelfs uit Amerika, naar zijn bibliograaf. ‘Hij stuurde steeds meer op –waarschijnlijk ook omdat hij kleinbehuisd is. Hij gooit niets weg: omslagontwerpen, fondsenlijsten, treinkaartjes, maar ook een rekening van de stomerij’ – aldus Wuijts. Bij een verhuizing van Wuijts is het archief op nadrukkelijk verzoek van Grunberg aan Bijzondere Collecties in bruikleen gegeven. Het zal de komende tijd worden uitgezocht en ontsloten voor onderzoekers. In een vitrine waren al enkele ‘Grunbergania’ te bewonderen; onder meer een gesigneerd Japans menu en een kladblaadje bekrabbeld met onleesbare hanenpoten.

Uitgever Vic van de Reijt en hoofdconservator Garrelt Verhoeven, die met Wuijts en Grunbergs secretaris Johannes van der Sluis het bestuur van de stichting ter beheer van het archief vormen, vertelden beiden over hun ontmoetingen met Grunberg. Historica Els Kloek, projectleider van het Biografisch Portaal van Nederland, sprak over het belang van een dergelijk archief voor biografen, maar hoopte vooral ‘dat het geen aanleiding gaat geven voor oeverloze biografieën van Grunberg: een biografie moet kort zijn en leven en werk van de schrijver uit elkaar houden.’ Al zal dat bij een schrijver die zo veel werkt moeilijk zijn, stelde Van de Reijt. Na een discussie over de relevantie van een taxirekening van € 1200.- in het archief werd gevraagd naar de e-mails van Grunberg. Was die correspondentie niet een belangrijk deel van het archief? Wijts: ‘E-mails bewaar ik niet, uit principe.’ Tot ieders opluchting bleek Grunberg die zelf goed te bewaren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s