Een lekkere kerst namens Eindeloos

Recept voor Kerstkip

Door Maria Veder – Ik ken niemand die kerst leuk vindt. Misschien ligt dit aan het feit dat ik mensen die kerst leuk vinden mijd als de pest, maar dat maakt de feestdagen er niet beter op. Een beetje jaloers was ik dus wel toen een van mijn wat meer socialistischer opgevoede vrienden vorig jaar droogjes melde niet zo aan kerst te doen, simpelweg omdat zijn ouders het niet zo hadden op christelijke feestdagen.

Deze gebrekkigheid aan grootste idealen binnen mijn eigen familie werd datzelfde jaar nog eens pijnlijk duidelijk toen mijn nichtje nadat ze voor de vijfde keer ongevraagd Vrede op Aarde in had gezet subiet de gang op werd gestuurd. En ook de volgende dag, toen de zus van mijn moeder verkondigde geen cent belasting meer te willen betalen voor “al die de levertransplantaties voor werkschuwe alcoholisten tegenwoordig” – waarop mijn moeder zichzelf de hele avond opsloot in mijn slaapkamer om Alles is Liefde te kijken.

Ik wou dat ik een verklaring had voor deze ellende die niet alleen de mijne, maar ook miljarden andere niet geheel functionerende maar goed bedoelende gezinnen jaarlijks moeten ondergaan. Die heb ik niet, ook een oplossing kan ik niet bedenken. Tradities zijn immers moeilijk te breken, zelfs als ze het gros van de bevolking diep ongelukkig weten te maken. Denk aan ingebonden Japanse meisjesvoeten en de KuKluxKlan. Het enige wat je kan doen in deze bange dagen is proberen de pijn te verzachten van de mensen die het er het meest onder lijden, te beginne met je moeder. Bel haar op, vertel haar dat ze niet hoeft te koken en dan subversieve familieleden onwelkom zullen zijn. Op kerstavond zelf hoe je alleen maar de Star Wars trilogie in huis te halen (ook een soort kerstverhaal) en kip uit de oven te maken omdat je (ik) kalkoen niet snapt.

Kip uit de oven met knolselderijpuree.

Voor vier personen:

Ingredienten

–          grote hele kip

–          verse tijm, rozemarijn en wat je lekker vindt

–          citroen

–          boter

–          enkele tenen knoflook

puree:

–          1 kilo aardappelen geschild, in stukken

–          halve knolselderij in blokjes

–          boter

–          nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 250 graden.  Smeer de kip helemaal in met boter. Plak een deel van de verse kruiden op de kip, maar houd nog wat achter voor de vulling. Pers een citroen uit over de kip, en doe één helft van de citroen in de kip (in het gat tussen de poten). Snij enkele inkepingen in het kippen vlees, en propdaar nog wat kruiden en stukjes knoflook tussen (vier in de borst, en nog één per poot lijkt me voldoende). Strooi wat zeezout over de kip en prop de rest van de knoflook en kruiden bij de citroen. 25 minuten met 250 graden, na 25 minuten kip uit de oven halen, braadvet er over heen gieten en nog eens een uur op 180 graden braden.

Voor de puree: kook de groenten 20 minuten, giet af en pureer of mix (voorzichtig!) roer er een beetje boter en nootmuskaat doorheen, maak af met zou en peper. Eten met veel sla.

Fijne feestdagen, namens de hele redactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s