Het Jan Willem Schulte Nordholt Gala – een verslag

Micha Mos – Sinds 2007 reikt Eindeloos de Jan Willem Schulte Nordholtprijs uit.  De JWSNHP, zoals intimi het kleinood inmiddels aanduiden, is een aanmoedigingsprijs die de best geschreven essay voor Academische Vaardigheden 2 beloont. Omdat de prijs op 30 maart 2010 voor de derde keer werd uitgereikt, was besloten om een feestelijk tintje te geven aan de uitreiking.

Het feestelijke tintje werd verzorgd door een publiek bestaande uit een afvaardiging van de nieuwe redactieraad, namelijk Wyger Velema en Jouke Turpijn, de eerste winnares van de JWSNHP, namelijk Lisa Kattenberg (inmiddels tevens Skript Scriptieprijslaureaat) en de voltallige Eindeloosredactie. Dit bonte gezelschap had zich verzameld in café P96 aan de Prinsengracht, om de fine fleur van eerstejaars studenten Geschiedenis en Kunstgeschiedenis met eigen ogen te mogen bewonderen.

Dit (grotendeels aanwezige) gezelschap bestond uit Juliëtte van den Hil, Boudewijn Kerkwijk, Nienke Fleuren, Etta van Sprang, Roos Klaasman en Walther Geerts. De organisatie had als Master of Ceremonies Bob van Toor (tevens hoofdredacteur van Eindeloos) weten te strikken. Deze combineerde op vloeiende wijze en gekleed in een blits blauw kostuum inhoud en taalgebruik op een wijze die de Jan Willem Schulte Nordholtprijs alle eer aandeed. Een korte geschiedenis van Jan Willem Schulte Nordholt, de naar hem vernoemde prijs en een opsomming van de deugden van de genomineerden ging vooraf aan de uitreiking van deze Oscar van de Geschiedschrijving.

De deugden van Juliëtte van den Hil bleken uiteindelijk de hoogst geprezene. Het juryrapport loofde haar structuur en opbouw, maar ook haar woordkeus, sterke interpretatie van de stof en goede conclusie. Daarnaast, aldus de jury ‘slaagt zij erin verschillende stijlfiguren toe te passen zonder wollig te worden’, een kwalificatie die zeker bij de meer getalenteerde schrijvers nogal eens onderschat wordt.

Na uitreiking van een stapel boeken aan de kersverse prijswinnaar, zorgden de oude Eindeloosredacteuren, de nieuwe redactieraad en de verzameling jong talent voor reuring zoals de Prinsengracht die in tijden niet had gezien. Het is met een herinnering van deze gezellige avond en de bewezen talenten in het achterhoofd, dat Eindeloos de hoop en verwachting uitspreekt van al deze jonge schrijvers, en Juliëtte van den Hil in het bijzonder, nog veel to mogen vernemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s